Recept na velikonoční bábovku v kameninové formě – tradice, která chutná nejlépe

2025-04-18
Recept na velikonoční bábovku v kameninové formě – tradice, která chutná nejlépe

Velikonoce nejsou jen časem zamyšlení a rodinných setkání, ale také příležitostí sáhnout po osvědčených receptech, které se po generace objevují na našich stolech. Jedním z takových kulinářských klasiků je velikonoční bábovka – nadýchaná, voňavá a krásně vypadající na svátečním podnosu. Dnes se s vámi podělíme o recept na bábovku pečenou v kameninové formě – díky ní si těsto zachovává vlhkost a rovnoměrně se propeče a samotný koláč má jedinečný, lehce rustikální charakter.

Proč právě kameninová forma?

Kamenina je materiál, který se pomalu zahřívá, ale dlouho drží teplo. Díky tomu se těsto peče rovnoměrně, nepřipaluje se zespodu a zůstává krásně nadýchané. V kamenině navíc pečivo získává hlubší chuť – je to trochu, jako byste se přenesli do kuchyně našich babiček, kde se tradice snoubila s jednoduchostí.

Ingredience na velikonoční bábovku:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu!

  • 250 g másla
  • 220 g cukru
  • 360 g bramborového škrobu
  • 6 lžic pšeničné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • 6 lžic oleje
Recept na velikonoční bábovku v kameninové formě – tradice, která chutná nejlépe | Kotarbau

Postup přípravy:

  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Tento krok je důležitý – čím lépe máslo provzdušníte, tím nadýchanější bude bábovka.
  2. Přidávejte jedno vejce po druhém a po každém důkladně promíchejte, dokud nevznikne jednotná hmota. Nespěchejte – pomůže to udržet lehkou strukturu těsta.
  3. Bramborový škrob, pšeničnou mouku a prášek do pečiva prosejte – suché přísady přidávejte postupně a míchejte na nízké otáčky.
  4. Nakonec přilijte olej a vše důkladně promíchejte – těsto by mělo být krémové, hladké a nadýchané.
  5. Připravte si kameninovou formu – vymažte ji olejem a vysypte strouhankou (nebo hrubou moukou). Kamenina se sice zahřívá pomaleji než kov, ale výborně předává teplo – vyplatí se být trpělivý.
  6. Nalijte těsto do formy a jemně uhlaďte povrch.
  7. Pečte při 180 °C (horní a dolní ohřev) přibližně 50 minut. Otestujte špejlí – pokud vyjde suchá, bábovka je hotová.

Po upečení – důležité tipy

  • Nevyklápějte bábovku ihned z formy. Kamenina potřebuje čas, aby trochu vychladla. Po cca 10–15 minutách opatrně vyklopte bábovku na mřížku.
  • Bábovku můžete posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou nebo ozdobit čokoládou a sušeným ovocem.

Tradice v moderní kuchyni

Tato bábovka, i když vychází z klasických surovin, stále překvapuje jemnou strukturou a dokonale vyváženou chutíKameninová forma jí dodává jedinečný nádech – každý kousek chutná jako vzpomínka na dětství. Pokud jste dosud pekli v kovových formách – dejte kamenině šanci. Možná se stane vaší novou velikonoční tradicí.

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!

 

Zobrazit další položky z duben 2025

Doporučené stránky

pixel