zahradnické nůžky a nůžky na větve

( počet produktů: 7 )

NŮŽKY

 

Pro správný růst stromů a keřů je kromě faktorů, jako je sluneční svit a dostatečné zavlažování, nezbytná také řádná péče a pravidelné prořezávání větví. Tím se udržují v dobrém stavu a zabraňuje se šíření chorobných stavů. Tím zabráníte přílišnému rozrůstání stromů a keřů, takže se nemusíte obávat, že by zasáhly elektrické kabely nebo že by větve odnesl nárazový vítr na pozemek, na silnici nebo ještě hůře do vašeho domu. Zahradnické nůžky jsou pro tuto úlohu ideální a pomohou vám snadno a rychle odstranit nežádoucí větvičky. Zahradnické nůžky jsou také ideálním nástrojem pro tvarování okrasných keřů. V prodeji jsou nůžky teleskopické, nůžkové a kovadlinkové.

 

Je důležité přizpůsobit zahradnické nůžky různým typům stříhání. Například pro stříhání velmi mladých stromků se používají krátké nůžky, zatímco pro živé ploty nebo silnější větve je mnohem lepší zvolit obouruční nůžky. Nůžkové nůžky jsou jinak známé jako pákové nůžky - mají dvě čepele, které zajišťují přesný střih. Dodávají se v jednoruční nebo obouruční verzi. Jsou ideálním nástrojem pro tvarování živého plotu, když nemáte k dispozici elektrický sektor. Kovadlinkové nůžky mají pouze jedno ostří a nejsou tak přesné jako nůžky nůžkové. Dodává se také v podobě nůžek na větve s nastavitelnou rukojetí. Kovadlinkové nůžky na větve pak bez problémů dosáhnou na vysoké stromy nebo živé ploty.

 

Z hlediska velikosti a dosahu dělíme zahradnické nůžky na:

 

krátké zahradní nůžky - malé, obvykle jednoruční


dlouhé zahradní nůžky - obouruční, pro stříhání silnějších větví - mohou to být také teleskopické zahradní nůžky s výsuvnou rukojetí (až 1 m).


tyčové nůžky - na prodlužovacím rameni, jejich nůž je umístěn na tyči, což umožňuje stříhat vysoké stromy bez nutnosti použít žebřík.

 

NŮŽKY NA STŘÍHÁNÍ

 

Při stříhání živého plotu nebudou zahradnické nůžky tou nejlepší volbou. Práce se zahradnickými nůžkami při tvarování a stříhání bude obtížná a časově náročná. Lepším nářadím pro tento typ práce by byla kosa nebo pila na živý plot, případně jen nůžky na živý plot. Nůžky na živý plot jsou mnohem pohodlnější a umožňují stříhat i vyšší rostliny. Při výběru nůžek na živý plot je důležité zohlednit jejich hmotnost, protože stříháním živého plotu můžete strávit až několik hodin - v závislosti na jeho velikosti. Proto je důležitá hmotnost, protože příliš těžké nůžky namáhají ruce a způsobují bolest. Dalším důležitým prvkem ovlivňujícím pohodlí je rukojeť, která by měla být vyrobena z materiálu umožňujícího bezpečné držení nůžek v rukou. Samotné nůžky by také měly pracovat hladce, aby se při stříhání neblokovaly.

 

Zahradní nůžky se dělí především na čtyři typy:

 

Ruční - pákový nebo převodový. Jsou vhodné pro malé živé ploty a postačují ke stříhání jednotlivých větví, ale nehodí se pro přesný a rovnoměrný střih.


Elektrický - ideální pro středně velké pozemky. Vyžaduje dlouhý kabel nebo prodlužovací přívod, ale jeho výhodou je, že nevypouští žádné výfukové plyny a je málo hlučný. Lze s nimi pracovat na prodlužovacím rameni.


Bezdrátové - jsou mobilní, protože nejsou omezeny žádným kabelem. Velkou nevýhodou je však doba provozu - vydrží jen asi hodinu, takže se hodí jen pro práci na malých plochách nebo pro kosmetické úpravy. Lze je používat s ramenem.


Benzínové nůžky na živý plot jsou určeny především profesionálům, kteří často stříhají živý plot kolem velkého pozemku nebo například v parku. Mají vysoký výkon, díky němuž jsou mimořádně účinné, a navíc mohou pracovat i na vlhkém povrchu. Nevýhodou jsou výfukové plyny a hluk, který produkují.

 

Při výběru prořezávače, bez ohledu na typ, je důležité věnovat pozornost několika parametrům. Za prvé, délka nože, která určuje pracovní rychlost. Akumulátorové a ruční nůžky mají obvykle čepele dlouhé přibližně 12-28 cm, což je ideální pro menší keře. Pro větší rostliny se však doporučují benzínové nůžky s čepelemi delšími než 50 cm. Pokud jde o čepele, akumulátorové nůžky nabízejí možnost výměny čepelí. Výměna nožů je velmi snadná a nevyžaduje žádné nářadí. Posledním a nejdůležitějším aspektem je bezpečnost. Zatímco ruční nářadí vyžaduje při práci velkou dávku soustředění, automatické nůžky jsou vybaveny řadou bezpečnostních prvků, které zabraňují nehodám. Mezi tyto bezpečnostní prvky patří brzda nebo gumový hrot na čepeli, který tlumí kontakt se zemí v případě, že nůžky vypadnou z rukou.

IdoSell Trusted Reviews
4.69 / 5.00 490 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-17
rychlé dodání
2024-09-02
Objednávka byla rychle vyřízena.
pixel