Jak účinně čistit gril a rošt?
Letní rodinné oslavy, večírky s přáteli, večeře pod širým nebem - bez grilování si je lze jen těžko představit. Nelze však popřít, že nejméně příjemnou částí používání grilu je... jeho čištění. Nikdo není příznivcem této povinnosti, ale nelze popřít, že je velmi důležitá. Jak rychle a efektivně vyčistit gril a rošt? Odpovídáme!
Gril - letní nezbytnost na každé zahradě
Lze na něm připravit cokoli: chutné maso, ryby, zeleninové a masové špízy, sýry... na co máte chuť! Jídlo připravené na grilu je voňavé, příprava je rychlá a nenáročná: není divu, že Poláci grilování milují!
Příprava pokrmů na grilu je pro všechny příjemná, aniž byste ho museli... čistit! Čištění grilu nepatří mezi oblíbené činnosti, ale je nezbytné. Tento nevděčný a obtížný úkol vám můžeme usnadnit, ale nejprve vám vysvětlíme, proč je čištění grilu tak důležité.
Proč čistit gril?
Uvědomujeme si, jak je čištění grilu zdlouhavé. Mastnota, zbytky jídla, kouř a usazeniny: to vše není tak snadné odstranit. Stojí to však za námahu. Pamatujte, že čím častěji gril čistíte, tím snadněji se čistí! A nejde jen o to, aby grilování dobře vypadalo: čistý gril má zásadní vliv na vaše zdraví!
Jídlo ponechané na grilu je především nehygienické. Při grilování se zbytky jídla se jistě objeví bakterie, které mohou přispět ke zdravotním problémům. Navíc spálené zbytky jídla, na které položíte čerstvé potraviny, způsobí výraznou změnu chuti jídla. Bohužel k horšímu. Zbytky masa, které nebyly odstraněny z grilu, se po vystavení teplu začnou zahřívat a tuk se spálí. V důsledku toho se jeho hořká chuť přenese do čerstvých potravin. Jídlo může vést k zažívacím potížím a bolestem žaludku, a pokud často jíte pokrmy připravované na špinavém roštu, mohou se u vás dokonce objevit aterosklerotické léze.
Nejen to: pokrmy z neočištěného roštu nevypadají příliš lákavě. Čerstvé potraviny se budou lepit na připálené zbytky na grilu. Potraviny se pak na povrchu rychle připálí a uvnitř nejsou připravené ke konzumaci. K tomu se přidává hořká pachuť spáleného tuku a nevábný vzhled. Ani chuť nebude rozhodně nejlepší.
Doufáme, že jsme vás přesvědčili o tom, že čištění grilu je nezbytné a vhodné, zejména pokud zvete hosty. Nyní je čas na několik tipů, jak se s tímto náročným úkolem vypořádat a čím gril vyčistit!
Jak přirozeně vyčistit gril?
Buďte si jisti, že zde nebudeme psát, že po každém použití musíte gril několik hodin drhnout. Místo toho vám poradíme několik triků, které vám to výrazně usnadní! Připravili jsme pro vás přírodní, jednoduché metody: jde přece o rošt, o povrch, který přichází do styku s potravinami! Zde jsou způsoby čištění grilovacího roštu!
Začněte s vodou
Pro dobrý začátek opláchněte rošt tlakovou vodou. Můžete k tomu použít běžnou zahradní hadici. Důležité - tento postup provádějte, dokud je gril ještě teplý. Kombinace tepla a tlakové vody odstraní většinu nečistot. Z povrchu roštu je sbírejte papírovou utěrkou.
Čas na ocet!
Dalším krokem bude sáhnout do... kuchyňská skříňka. Určitě v něm budete mít ocet. Použijte jej k čištění - odstraníte s ním i ty nejzaschlejší nečistoty. Před dalším grilováním však nezapomeňte rošt předehřát. Tím se zbavíte charakteristického zápachu.
Sodová voda vám nevstoupí do hlavy
Určitě máte doma také jedlou sodu. Občas ho používáte na čištění trouby a na grilu to nebude o nic horší. Jak vyčistit gril pomocí jedlé sody? Připravte si pastu přidáním trochy vody do jedlé sody a naneste ji na nečistoty a nechte ji působit, dokud nečistoty nezměknou a nebudou se lépe odstraňovat. Je to levný a rychlý způsob čištění grilu, ale pokud se neosvědčí, přidejte do pasty trochu citronové šťávy. Mělo by to pomoci a zároveň osvěžit gril a dodat mu příjemnou vůni!
Speciální vybavení nebo čím vyčistit grilovací rošt?
Co dělat, když přírodní prostředky nefungují, nebo jak podpořit jejich působení? Nejlepší je použít specifický arzenál! Jak s ním čistíte gril?
- Tvrdý kartáč rychle odstraní nečistoty, které odolávají působení vody nebo sody. Stačí pár tahů a rošt bude zářit!
- Kovová škrabka je silným soupeřem pro opravdu konkrétní nečistoty. Odstraní vše, co potká na své cestě. A mnoho dalšího!
- Napařovač odstraňuje nejen mastnotu a špínu, ale také bakterie. Tlaková pára vás ochrání před drhnutím.
- Čistící prostředky na grily - na trhu je poměrně dost čisticích prostředků na grily, ale je dobré vybírat ty s ekologickým a bezpečným složením. Rošt je přece v kontaktu s potravinami!
- Hliníkové tácy nejsou určeny k čištění, ale rozhodně ochrání váš gril před nečistotami. Nejsou sice nejhezčí, ale chrání vás před toxickými sloučeninami, které vznikají při úniku tuku na brikety. A ušetří vám spoustu drhnutí!
- Ekologické podpalovače a kvalitní dřevěné uhlí mají také velký význam - usnadňují čištění.
Jak vidíte, čištění grilu není tak špatné, jak ho malují! Stačí pravidelnost, osvědčené domácí metody, pár doplňků a váš gril bude zářivě čistý!