zavlažování

( počet produktů: 121 )

V našich klimatických podmínkách potřebují rostliny nejvíce vody na konci jara a v létě. srážky pak nejsou tak časté a vydatné, aby pokryly potřeby rostlin. V létě, kdy je vody potřeba nejvíce, také často nastávají dlouhá období sucha. S ohledem na tuto skutečnost se pravidelné zalévání zahradních rostlin stává velmi důležitou záležitostí. K účinnému zalévání však nestačí jen "polévat rostliny vodou". Zde je několik nejdůležitějších pravidel, která je třeba při zalévání rostlin na zahradě dodržovat:

 

1. Správný čas na zalévání rostlin

 

Zahradní rostliny by se neměly zalévat mezi 10. a 16. hodinou. v těchto hodinách dochází k největším ztrátám vody v důsledku odpařování z půdy a zvýšené transpirace (transpirace je aktivní odpařování vody z nadzemních částí rostlin). Nejvhodnější doba pro zalévání zahradních rostlin je brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Večer také není vhodná doba pro zalévání rostlin - rostliny zůstávají dlouho mokré, což podporuje šíření houbových chorob. Pokud naopak zaléváte pozdě odpoledne, rostliny stihnou do večera oschnout.

 

2. Četnost zalévání

 

Obecně platí, že je lepší zalévat rostliny méně často a vydatně než často a málo. Pokud zaléváte často a málo, voda neproniká do půdy dostatečně hluboko, a proto se nedostane ke kořenům rostlin. Důležitou roli hraje také typ půdy na zahradě. Rostliny vysazené na velmi lehkých půdách vyžadují častější zálivku než rostliny rostoucí na těžkých (jílovitých) půdách. U rostlin pěstovaných v nádobách (např. na balkonech nebo terasách) se četnost zalévání určuje jinak. Tyto rostliny potřebují častější zálivku, protože voda se z nádob odpařuje mnohem rychleji. Čím menší je květináč nebo truhlík a čím více je rostlina vystavena slunci, tím častěji by se měla zalévat.

 

3. Jak dlouho rostliny zalévat

 

Abyste mohli rostliny správně zalévat, musíte si na to vyhradit určitý čas. Pro rostliny je prospěšnější, když je zaléváte delší dobu menším proudem vody, než když je zaléváte velkým množstvím vody po krátkou dobu.

IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 487 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-15
Vše bylo včas a v pořádku.
2024-09-04
Vše bylo ok…. bez připomínek
pixel