malířské a lakýrnické pásky

( počet produktů: 25 )

Malířská páska je při malování nepostradatelným prvkem, stejně jako malířská fólie. Malířská páska se od ostatních pásků liší především slabším lepidlem, což znamená, že ji lze po malování odlepit, aniž by došlo k poškození povrchu. Její struktura je drsná, což také zabraňuje stékání barvy z pásky během malování.

 

ŽLUTÁ vs. MODRÁ

 

V prodeji naleznete dva základní typy malířské pásky v barvě žluté a modré. Žlutá páska je vhodná pro většinu malířských prací, které se provádějí v interiéru. Musíte pamatovat na to, že ji musíte odlepit poměrně rychle, čím déle drží, tím větší je riziko, že při odlepování poškodí malovaný povrch. Jinak je také známá jako malířská papírová páska a dodává se v mnoha šířkách. Díky možnosti výběru rozměrů umožňuje vytvářet na stěnách různé zajímavé vzory. Kromě toho ji lze samozřejmě použít i k malování rovných čar nebo k oddělení dvou barev.

 

Modrá páska je naopak vhodná pro venkovní práce na místech vystavených slunci. Lze ji po delší době odlepit a nepoškodí natřený povrch. Modrá malířská páska je odolná vůči UV záření, proto se často používá na dveřní a okenní rámy a lze ji odstranit až po třech týdnech. Především však neabsorbuje vodu.

 

JAK VYBRAT DOBROU MALÍŘSKOU PÁSKU

 

Při výběru malířské pásky je důležité zkontrolovat pevnost lepidla a typ použitého impregnačního prostředku. Pevnost lepidla hraje rozhodující roli v tom, jak dlouho bude páska schopna na daném povrchu vydržet - zda pevně přilne, nebo se rychle odlepí. V současnosti dostupné malířské pásky mohou mít dva typy lepidla: akrylové nebo gumové. Gumové lepidlo je odolné vůči rozpouštědlům, která obsahují vodou ředitelné a olejové barvy, ale nebude vždy tou nejlepší volbou. Rychle stárne, takže velmi často zanechává stopy po přetržení pásky, což akrylátové lepidlo nedělá.

 

Na druhou stranu typ hydroizolace určuje, zda přes ni bude prosakovat barva. Na trhu najdete pásky pro různé typy nátěrů, které se liší použitým impregnačním prostředkem. Dobrý prostředek by měl být odolný vůči různým typům nátěrů a také vůči rozpouštědlům. Dalším kritériem při výběru malířské pásky je její typ - žlutá nebo modrá. Žluté pásky jsou určeny k použití uvnitř budovy, zatímco modré pásky se používají na její exteriér. Dalším typem pásky je zakřivená páska, která je pružnější a lze ji použít i na oblé tvary. Vyžaduje však určitou praxi a její aplikace není snadná. Zakřivené malířské pásky se používají k zakrytí křivek.

 

MALOVÁNÍ A ODLEPOVÁNÍ PÁSKY BEZ POŠKOZENÍ POVRCHU

 

Při nesprávném použití a odlepení malířské pásky může snadno dojít k poškození čerstvě natřeného povrchu. Před aplikací jakékoli pásky zkontrolujte, zda je vhodná pro aplikaci na mokrý nebo suchý povrch. Jedině tak se vyhnete viditelnému poškození a nervům spojeným se zkažením konečného výsledku.

 

Je nezbytné povrch předem očistit a zkontrolovat, zda na něm nezůstal prach nebo nečistoty, které by urychlily odlepování pásky. Lepidlo bude správně fungovat pouze na čistém podkladu. Při použití malířské pásky na dřevěné díly je také dobré povrch odmastit, abyste nemuseli stále dokola lepit nové kusy pásky a provádět mnoho oprav. Neustálé přelepování a odlepování pásky nakonec způsobí rozmazání linií.

 

Při odstraňování pásky se řiďte typem pásky. Papírové malířské pásky by se měly odstraňovat až poté, co barva trochu zaschne. Naproti tomu impregnované verze by se měly odlepit hned po dokončení malby, a to z ještě vlhkého povrchu. Doba odlepení musí být rovněž přizpůsobena typu barvy použité při malování. Například u latexových barev by se páska měla odstranit dříve, než barva stihne zaschnout, jinak se páska a barva odlepí společně.

IdoSell Trusted Reviews
4.68 / 5.00 487 reviews
IdoSell Trusted Reviews
2024-09-04
Vše bylo ok…. bez připomínek
2024-09-03
Zboží dorazilo v pořadku.
pixel